Loading...

A régió legkiválóbb fogorvosi és szájsebészeti rendelője +36-20-336-4967

  • recepcio@markodental.hu
  • 2500 Esztergom Kölcsey Ferenc utca 1.

Szájsebészet

A fájdalommentes foghúzás

Milyen esetben javasolt?

Gyulladásokkal és intenzív fájdalommal járó fogbetegségek során, ha már semmilyen más lehetőség nincs.

A gyulladás miatt óvni kell a fog környezetét illetve a többi fogat is.

Ha a letört, meggyengült fog további fogpótlás céljára már nem használható.

 

Bölcsességfogak eltávolítása

A foghúzások egy egészen speciális részét jelentik a bölcsességfog eltávolítások.

A bölcsességfogak eltávolítása előtt az orvos panoráma röntgen alapján tájékozódik a fog helyzetéről, a környező anatómiai viszonyokról, ennek alapján tudja megtervezni a műtétet.

A bölcsességfog műtéteknél sok esetben szükség van lebenyképzésre, illetve a műtét végén a seb  varrattal való zárására.

Fontos hangsúlyozni, hogy nevezett beavatkozáskok MINDEN esetben fájdalommentesen történnek.

 

Gyökércsúcs rezekció

A gyökércsúcs resectió a foggyökér-csúcs eltávolítását jelenti, az adott fog megtartása mellett.

A beavatkozás kizárólag gyökértömött fogak esetén alkalmazható. Ha egy gyökérkezelt fog gyökércsúcsán gyulladásos elváltozás -cista vagy granulóma- maradt, mely nem gyógyul, resectio segítségével eltávolítható a gyulladt rész. A gyulladás oka lehet: a gyökérkezelés során ott maradt gyulladt szövet, vagy a nem megfelelően elvégzett gyökérkezelés.

 

Csontpótlás

Napjainkban a csontpótlásos műtétek szinte már rutinbeavatkozásnak számítanak. Implantáció előtt egy panorámaröntgen, vagy 3D-s CT felvétel alapján a szájsebész mérlegeli, hogy a páciens csontozata megfelelő-e az implantátum beültetéséhez. A csont ugyanis sok esetben elvékonyodik vagy felszívódik, ez olyankor fordul elő, amikor valakinél hosszú ideig áll fent a foghiányos állapot. Ebben az esetben ezt a területet csontpótló anyaggal töltjük fel.

Mesterséges csontpótló anyagként az ún. Cera bone-t, Easy graftot vagy Bio-oss-t alkalmazzuk, mely tulajdonságait tekintve nagyon hasonlít az emberi csont összetételéhez, így könnyen és gyorsan épül be a szervezetünkbe.

A csontpótló anyagokat különböző felszívódó, illetve nem felszívódó membránokkal tartjuk össze, melyek ugyanakkor védik a csontosodást és felületük mentén elősegítik azt.

A páciens számára a csontpótló műtét csekély mértékben megterhelő, mondhatni fájdalommentes.

A beavatkozást duzzanat, véraláfutás, minimális fájdalom követheti, mely fájdalomcsillapítással, hűtéssel viszonylag egyszerűen kezelhető.

 

Ciszta műtét

A ciszták a szájüregeben olyan képződmények, melyek eltávolítása minden esetben indokolt.

Ezek kialakulhatnak különböző gyulladásos folyamatok, illetve fejlődési rendellenességek során. Sok esetben teljesen fájdalommentesek, emiatt sok páciens nem tulajdonít neki megfelelő figyelmet, viszont a lassú de a folyamatos növekedés miatt, a ciszták csontpusztulást okoznak.

A ciszták legtöbbször nem okoznak panaszt, így gyakran a véletlen folytán válik nyilvánvalóvá, pl. röntgenfelvételen.  Eltávolításuk sebészi úton történik.

 

Mitől lesz valóban fájdalommentes?

A rendelőnkben használt érzéstelenítő hatékonysága szinte felülmúlhatatlan, néhány perc elteltével, a páciens garantáltan nem érez semmilyen fájdalmat a további beavatkozás során.

Fontos megemlíteni, hogy az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház rendelőnk szomszédságában található és a kórházzal való kiváló együttműködésünk keretében, bonyolultabb szájsebészeti beavatkozások esetén, a kórház nyújtotta lehetőségeket is igénybe vehetjük, akár további beavatkozások végett, akár úgy mint rövid idejű korházi tartózkodás, állandó szakasszisztencia és megfigyelés mellett.

 

 

További kezelések

Gyökéreltávolítás

Gyökércsúcs-amputálás és kürett  

Kisebb szájüregi műtétek

Implantológia, fogbeültetés

Fogbeültetéssel kapcsolatos arcüreg műtétek