Loading...

A régió legkiválóbb fogorvosi és szájsebészeti rendelője +36-20-336-4967

  • recepcio@markodental.hu
  • 2500 Esztergom Kölcsey Ferenc utca 1.

Parodontológia

A fogorvoslás azon ága, mely a fog tartószerkezetének (íny, csont) betegségeivel - azok megelőzésével és kezelésével - foglalkozik.

Az ínygyulladás és a tartószerkezet pusztulásával járó fogágy-gyulladás népbetegségnek mondható.

A fogágybetegségeket bakteriális fertőzés okozza: a kórokozók a fog nyakán lerakodó lepedékben szaporodnak el nem megfelelő szájhigénia következtében. Kezdetben csak az íny érintett (gingivitis): ebben a stádiumban a betegség még visszafordítható, maradandó károsodást nem okoz. Tünetei közé tartozik az ínyvérzés, fokozott fogkőképződés, kellemetlen lehelet. Az íny vörös, duzzadt, de általában fájdalmatlan - ezért sokan nem fordítanak kellő figyelmet a problémára és nem fordulnak fogorvoshoz.


Megfelelő kezelés nélkül és/vagy genetikai hajlam esetén azonban bizonyos idő után a gyulladás súlyosbodik: a fogak gyökerét körülvevő csontra is ráterjed, ami ennek következtében fokozatosan leépül. Ekkor már fogágybetegséggel (parodontitis) állunk szemben. Mivel a fogak tartószerkezetének pusztulásáról van szó, ezért a fogak meglazulnak, helyükről elvándorolnak, végső esetben pedig ki is hullanak.


Parodontológiai kezelésekről röviden:

 

  • Konzervatív kezelés: a betegség okának, azaz a gyulladásnak a megszüntetése. Az összes fog felületére kiterjedő alapos tisztítás, a gyulladást okozó tényezők eltávolítása – szükség esetén helyi érzéstelenítésben; egyénre szabott szájhigiénés tanácsadással kiegészítve
  • Sebészi beavatkozás: erre elsősorban előrehaladott fogágybetegség esetén van szükség. Célja a fogágy helyreállítása, az elpusztult szövetek regenerálása bioaktív anyagok segítségével.
  • Kozmetikai eljárások: ínyvisszahúzódás - ínyrecessziók kezelése. Az ínyt visszahelyezzük eredeti helyére, lecsupaszodott fognyak fedése saját szövet és segédanyag segítségével, amely szebb esztétikát és hosszú távon védelmet nyújt a fogak számára.

 

A parodontális regeneráció

Célja :

-új, funkcionális kötőszövetes tapadás létrehozása a fogágy minden szövetének újraképzésével

A Straumann® Emdogain szerepe a parodontális regenerációban

A Straumann® Emdogain egy biológiai kutatások eredményeként kifejlesztett termék, melynek összetevői: zománcmátrix fehérjék (elsősorban amelogenin), hozzávetőlegesen 6,5 m% PGA (propilénglikol-alginát), valamint víz.

INDIKÁCIÓS TERÜLETEK

Az Emdogain parodontális sebészeti beavatkozások során szabaddá tett gyökérfelszíneken lokálisan alkalmazható készítmény enyhe, vagy súlyos parodontitis következtében kialakult intraosszer defektusok kezelése.

Hatékonysága bizonyított.