Loading...

A régió legkiválóbb fogorvosi és szájsebészeti rendelője +36-20-336-4967

  • recepcio@markodental.hu
  • 2500 Esztergom Kölcsey Ferenc utca 1.

Fogszabályozás

A fogszabályozás (gyerek és felnőtt fogszabályozás) kezelés célja az állcsontok és a fogazat funkcionális és esztétikai helyreállítása. A diagnózis és a kezelési terv elkészitése minden esetben az állcsontokról vett lenyomatok és két röntgen felvétel elkészitése után lehetséges.

 

A gyerekkori fogszabályozást 7-8 éves korban célszerű elkezdeni. Bizonyos állcsont és fogazati rendellenességek kezelése már elkezdhető a váltó fogazatban is. A harapási rendellenességek ebben a korban könnyebben kezelhetők, a növekedés és a rossz szokások kiiktatása a javunkra szolgál. A legtöbb esetben éjszakai (kivehető) készülékek viselése szükséges.

A felnőtt fogszabályozás esetében a rögzített készülékek jöhetnek szóba. Ebben az életkorban a fogazat, a fogágy, a meglévő harapási rendellenességek szabnak határt a kezelési lehetőségeknek. A fogmozgatás során a csontátépülés is lassabbá válik a kor előrehaladtával, így a kezelés meghosszabbodhat. Átlagban 2-3 év kezelési időre kell számítani.

 

A bracketek készülhetnek fémből, illetve a fokozott esztétikai igényt kielégítve fogszínű anyagból (kerámia).

 

A fém bracket

a leggyakoribb típus és a legismertebb, legelterjedtebb is a fiatalok körében, hiszen az ív a több színben forgalomban lévő gumikarikákkal rögzítődik a bracketekbe, ami minden kezelés során változtatható. Anyagukat tekinte rozsdamentes acélötvözetből készülnek.

A kerámia bracket

azoknak a pácienseknek a legideálisabb választás, akiknek az esztétika a legfontosabb. Az ívet átlátszó gumikarikákkal lehet a bracketekbe rögzíteni.

A súrlódás a kerámia bracket és a fém ív között kevésbé ideális, így esetenként nehezebb lehet a fogmozgatás.

 

Az önligírozó bracketek a rögzített készülékek legmodernebb változatai. Az elnevezés arra utal, hogy ezek a bracketek saját beépített zárjuk segítségével rögzítik az ívet. Modern mechanikai tulajdonságaik révén a fogak gyorsabban mozgathatók, a kezelés ezáltal lerövidül. Anyagukat tekintve az önligírozó bracketeknek is van fém és kerámia változatuk. Az önligírozó kerámia bracket ötvözi a modern technikát és az esztétikumot. A kerámia bracketbe fém ajtót építettek, így ezt a készülék típust jellemzi a fentebb leírt brackettípusok minden előnye.

 

A láthatatlan fogszabályzó készülék egy olyan fogszabályozós eljárás ami kivehető, átlátszó, szinte teljes észrevehetetlenséget biztosító sín sorozatból áll. A páciens a síneket meghatározott idő szerint cseréli. A fogakat egy vékony átlátszó műanyag réteg veszi körül, amely szükség esetén bármikor saját kezüleg eltávolítható. Fontos figyelembe venni, hogy leginkább kisebb rendellenességek kezelésére szolgál.