Loading...

A régió legkiválóbb fogorvosi és szájsebészeti rendelője +36-20-336-4967

  • recepcio@markodental.hu
  • 2500 Esztergom Kölcsey Ferenc utca 1.

Dentálhigiénia és fogkozmetika

A dentálhigiénia olyan komplex megelőző kezelések  összessége, amelyek tisztaságot más szóval higiéniát teremtenek a szájüregben ezáltal jelentősen csökkentve különböző fertőzések kialakulását.

A dentálhigiéniás kezeléseket végezheti a fogorvos vagy dentálhigiénikus.

 

Fogkő -eltávolítás

 

Mi a fogkő?

 

A fogkő a fogakon található lepedék elmeszesedésével jön létre. Kitűnő helyet biztosít azoknak a baktériumoknak, amelyek fogíny-vérzést okoznak. Továbbá a fogkő esztétikailag is csúnya és a kellemetlen szájszag egyik fő okozója is lehet. Kizárólag fogászati módszerekkel, dentálhigiénikus segítségével távolítható el. Továbbá a dentálhigiénikus feladata megtanítani a pácienseknek a helyes fogápolás technológiáját és egyénre szabott tanácsokkal ellátni őket. A dentálhigiénia ma már minden fogászati kezelés részét képezi. A dentálhigiénikus , aki tulajdonképpen a fogorvossal együttműködő szakképzett asszisztens, elengedhetetlen tagja egy korszerű fogászati rendelő csapatának.

 

Fogkő-eltávolítás menete:

A professzionális fogtisztítással megtesszük az első lépést a lepedék lerakódásának megakadályozására és az ínygyulladás megszüntetésére, melynek során a fogkövet ultrahangos depurátorral távolítjuk el. A fogkő-eltávolítás után a fogfelszíneket teljesen simává polírozzuk paszták, valamint erre a célra szolgáló speciális kefék és gumipolírozók segítségével. Amennyiben szükséges, homokfúvót is alkalmazunk a durvább fogfelszíni elszíneződésekre. Ezt a sima lepedék és fogkőmentes területet már otthoni fogtisztítással is fent lehet tartani. Ezzel együtt mindenképpen javasoljuk félévente elvégezni a rendelői fogtisztítást (fogkő-eltávolítást) hajlamtól függően.

 

Fogágy -betegség

 

Mi a fogágy-betegség?

A fogkő-képződés miatt kialakuló fogíny-gyulladás gyakran átmegy fogágy-gyulladásba, mely az évek során akár az egészséges fogak elvesztéséhez is vezethet. A fogkő okozta fogágy-betegség (parodontitis) hazánkban sajnos népbetegség.

 

Fogágy-betegség kezelése:

Parodontológiai kürettel a fogágy-betegség sokáig megállítható. A fogak körül kialakult ínytasakok kitisztítását jelenti, ugyanis a fogágy-betegség miatt a fog és az íny között rés alakul ki, ahol baktériumok telepednek meg és fogkő is képződik. A küret lényege, hogy a fog és íny közötti fogköveket és gyulladt szöveteket eltávolítva az íny regenerálódhat, az ínytasak pedig bezáródhat. A parodontológiai küret minden esetben helyi érzéstelenítésben történik, így a kezelés teljesen fájdalommentes. A küret eszköze az úgynevezett küret-kanál. Ez a steril vékony eszköz alkalmas arra, hogy az ínytasakban és a foggyökér mentén lévő fogkövet, gyulladt ínyszöveteket eltávolítsuk. Minden fogcsoporthoz különböző formájú küret-kanalak léteznek, hogy minél hatékonyabb legyen a tisztítás.

 

Szájhigiéniás tanácsadás:

A fogászati kezelések elvégzése előtt fontos az íny rendezett állapota. A legkisebb ínygyulladás is veszélyezteti és kudarcra ítélheti a precíz beavatkozásokat. Éppen ezért nagyon fontos bármilyen fogorvosi beavatkozás előtt a megfelelő dentálhigiéniai kezelés. Az ínygyulladásnak egészség- és fogkárosító hatása is van (pl.: gócbetegségek, koraszülés, szívbetegségek, fogágy-betegség).

A dentálhigiénia legfontosabb célja a megelőzés és a szájhigiéniás tanácsadás, hogy az említett állapotok ne alakuljanak ki. A dentálhigiénikusok a kezelések során felhívják pácienseik figyelmét a kritikus területek tisztítására és bemutatják, elmagyarázzák a professzionális szájhigiénia módszereit, eszközeit (pl.: fogselyem, fogköz-tisztító kefék, speciális fogkrémek és szájöblögetők, elektromos fogkefe, szájzuhany).

 

Fogfehérítés

A jó megjelenés fontos része a mosoly mögött rejlő fogsorunk. Az egészséges fogazat egyrészt ép, vagy esztétikusan helyreállított fogakat jelent, másrészt napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a fiatalos külsőt kölcsönző hófehér fogak.

A fogfehérítés ugyan egy esztétikai eljárás, ennek ellenére a dentálhigiénia területéhez tartozik, hiszen a fehér fogak nem csak esztétikai, de egészség szempontjából is igen fontosak.

A fogfehérítés dentálhigiéniai kezelés, melyet a dentálhigiénikus végez. Ez a kezelés semmilyen fájdalommal nem jár. Néha egészen rövid időre kicsit érzékennyé válhat a fog és az íny, de ezek sem fájdalmasak, tehát semmilyen érzéstelenítést nem követel a kezelés. A rendelőben fogorvos felügyelete mellett végzett fogfehérítésnek semmilyen káros mellékhatása nincs, a fogzománc felületét nem károsítja.